Naar schatting ontstaat 38% van het totale aandeel aan CO2 uitstoot door energieverbruik van gebouwen.

Hiermee is dit de grootste bron van CO2 binnen de gezondheidszorg. Binnen ziekenhuizen vormen verwarming en verlichting samen ongeveer de helft van de CO2 uitstoot, gevolgd door apparaten met 17% van de CO2 uitstoot.

Praktische Tips.

Inventariseer het energieverbruik op jouw SEH
Om meer te weten te komen over de situatie in het ziekenhuis waar je werkt, kun je proberen in contact te komen met de persoon die in jouw ziekenhuis verantwoordelijk is voor het energiebeheer. Vraag om een rondleiding en je zult zien wat er aan technische voorzieningen in een ziekenhuis staat om het gebouw te isoleren, warm te houden en van water te voorzien. Met deze persoon kun je het ook hebben over welke voorzieningen jouw ziekenhuis al treft om het energiebeheer zo duurzaam mogelijk te doen. Maakt het ziekenhuis al gebruik van duurzame energie? Wordt er zelf energie opgewekt met zonnepanelen, of met windmolens? Of wordt er duurzaam geproduceerde stroom ingekocht? Welke maatregelen zijn er genomen ten behoeve van isolatie? En is er een warmte-terugwinsysteem?

Kijk dan ook eens goed naar je eigen Spoedeisende Hulp. Staan de lampen altijd aan? Misschien kun je gaan werken met lichten die alleen aan gaan bij beweging. En zijn deze lampen LED lampen? LED lampen zijn 90% energiezuiniger ten opzichte van conventionele verlichting. (bron: milieucentraal). De terugverdientijd van een investering in ledverlichting is slechts drie tot vier jaar. Staan de computers altijd aan? Wellicht kunnen deze een automatische standby functie krijgen.

Overweeg laptops en thin clients boven de klassieke desktopcomputers
Indien toch met desktops wordt gewerkt, koop deze en laptops en beeldschermen met Energy Star keurmerk

Schaf refurbished elektronica ipv nieuwe voor de afdeling aan

Computers uit in de nacht
Een gedeelte van de computers kan prima uit in de nacht. Denk aan computers op kantoor, of computers die alleen op drukkere momenten nodig zijn. 

Computers op stand-by
Je kunt alle computers ziekenhuisbreed na een aantal minuten inactiviteit automatisch op standby-modus laten zetten. Regel dit met de ICT. 

Verlichting
Gebruik waar mogelijk LED-lampen, en maak gebruik van ledlampen met een geïntegreerde bewegingssensor

Isolatie
Zorg voor goede isolatie, zowel grootschalige isolatie als kleine ingrepen, zoals isolatie van appendages

Energieleverancier
Stap over op een duurzame energieleverancier met echte groene stroom. Dit is een grote stap voor een ziekenhuis, maar heeft ook gigantische effecten. In diezelfde lijn kun je met je ziekenhuis in gesprek gaan over de overstap naar een duurzame bank, verzekering en pensioenfonds ( https://eerlijkegeldwijzer.nl/ )

Zelf energie opwekken
Wek zelf duurzame energie op en schaf zonnepanelen aan

Warmte terugwinnen
Door gebruik te maken van slimme systemen kun je warmte terugwinnen en hergebruiken. Win bijvoorbeeld warmte terug uit afzuiglucht of uit ventilatielucht of maak gebruik van warmte en/of koudeopslag in de bodem (WKO)

Rapport Gupta Duurzame Gezondheidszorg