Ons huidige voedselpatroon

Ons huidige voedselpatroon met hoofdzakelijk dierlijke eiwitten brengt een groot risico op morbiditeit en mortaliteit met zich mee, onder andere door het verhogen van de kans op diabetes mellitus type II, overgewicht en hart- en vaatziekten.

De WHO classificeerde de consumptie van rood vlees in 2015 al als
waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens (Groep 2A), gebaseerd op beperkt bewijs dat de consumptie van rood vlees kanker veroorzaakt bij mensen en sterk mechanistisch bewijs dat een carcinogeen effect ondersteunt.

Dit verband werd voornamelijk waargenomen voor colorectale kanker, maar er werden ook verbanden waargenomen voor pancreaskanker en prostaatkanker.
Verwerkt vlees werd geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens (Groep 1), op basis van voldoende bewijsmateriaal dat de consumptie van verwerkt vlees colorectale kanker veroorzaakt. Dit is even carcinogeen als roken.

De deskundigen concludeerden dat elke portie verwerkt vlees van 50 gram die dagelijks wordt gegeten het risico op colorectale kanker met 18% verhoogt.

WHO red meat Zie voor meer informatie